Burdur'un antik güzelliği: Sagalassos Antik Kenti

Sagalassos Roma İmparatorluk Döneminde Pisidya’nın en önde gelen kentlerinden biridir.  Kentin ekonomisinde, Akdeniz dünyasının geniş bir kesiminde talep görmüş Terra Sigillata türünde kap üretimi büyük pay sahibi idi. Şehir merkezindeki ve şehrin güneyindeki Çanaklı Ovasının kil yataklarından yararlanan seramik endüstrisi M.Ö. 4. yüzyıl ile M.S. 6. yüzyıl arasında aktifti.

Şehir Fransız gezgin Paul Lucas tarafından 1706 yılında keşfedilmiştir. Sistematik kazı çalışmaları 1990 yılında Marc Waelkens tarafından başlatılmıştır. Sagalassos ismi tarihte ilk olarak Büyük İskender’in M.Ö. 334’te şehri işgal etmesiyle geçmiştir. Sonrasında Suriye merkezli Selevkos Krallığının yönetiminde olan şehir M.Ö. 189 yılında Bergama Krallığının egemenliğine geçmiştir. Şehirde Roma İmparatorluk döneminin hemen öncesine ait Heroon, Bouleuterion, Dor düzeninde bir tapınak ve anıtsal bir çeşme bulunmaktadır. Roma döneminde Pisidya eyaletinin imparatorluk kültü merkezi konumunda olan kentte Antoninler Çeşmesi, Hamam, Tiyatro, Neon Kütüphanesi, Macellum, Antoninus Pius Tapınağı gibi anıtsal ölçekte pek çok yapı inşa edilmiştir.

SAGALASSOS ANTİK KENTİ

2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan ve Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan Sagalassos Antik Kenti, bölgenin en önemli antik kentlerinden birisidir. Sagalassos, Pisidia bölgesi Roma İmparatorluk Dönemi’nin en önemli şehridir ve günümüzde antik kentte bulunan yapıların büyük bir çoğunluğu Roma İmparatorluk dönemine aittir. Dünyanın en yüksek rakımlı, dokuz bin kişilik tiyatrosuna sahip olan antik kentin en dikkat çekici yapıları arasında 2000 yıldır akan muhteşem Antoninler Çeşmesi bulunuyor. Ayrıca antik kentte bulunan Ares, Herkül, Hermes, Zeus, Athena ve Poseidon büstleri Antik dönem heykeltıraşlığının en önemli örneklerinden sayılıyor. İçinde pek çok havuzun bulunduğu Roma Hamamı da iki katı korunmuş bir şekilde günümüze kadar ulaşmıştır.

Arkeolojik kazılar ile kütüphane, konutlar, tapınak, hamam ve Helenistik çeşme, Herron, Antoninler çeşmesi gibi önemli kamusal yapılar açığa çıkarılmıştır. Yukarı Agora’da hararetli siyasi konuşmaları, Roma imparatorlarının emirleri, senato binasındaki tartışmaları, satıcıların seslerini duyar gibi olur ve bir anda kendinizi Roma Dönemi’nde bulursunuz. Sagalassos, Küçük Asya’da belki de terk edildiği günden günümüze kadar en iyi korunagelmiş antik yerleşimlerden biridir. Unutmayınız ki, kentte hayran olduğunuz eserlerden daha fazlasını Burdur Arkeoloji Müzesi’nde görebilirsiniz.

SAGOLASSOS
''bir şehir değil, bir şiir''

Keşfet

Beyaz, mavi ve yeşilin bir arada bulunduğu yeryüzü cenneti

TOP