Teke Yöresi’nin kültür başkenti Burdur; güler yüzlü, sıcak, misafirperver insanları, kültürü, tarihi mirası, gölleri, yaylaları ile birbirinden güzel doğal güzelliklerin buluşma noktası konumundadır.
Burdur’u, Batı ve Orta Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan yolların kavşağında olması kadar, önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bölgenin kavşak noktasında olması da kültürel ve tarihi açılardan zengin kılmıştır. Binlerce yıllık tarihi geçmişi ile Burdur antik dönemde Pisidia, günümüzde ise Teke Yöresi olarak adlandırılmıştır.
Teke Yöresi’nin kültürünü yaşayan ve yaşatan Burdur, bu yönüyle binlerce yıldır süregelen Türk kültür uzantılarını koruyan ve milli değerlerine sahip çıkan bir yapıya sahiptir.
Burdur ve ilçeleri merkez olmak üzere, Denizli’nin Acıpayam, Serinhisar, Çameli, Muğla’nın Fethiye ve Köyceğiz’e kadar olan bölümü, Antalya’nın Korkuteli, Elmalı ve çevresi ile Afyon ilinin Dinar, Dazkırı, Başmakçı çevresi Teke Yöresi Kültürünün görüldüğü ve yaşandığı çevredir.
Burdur mimari özellikleri, konakları, camileri, hamamları, çeşmeleri, el sanatları, giysi ve kıyafetleri, sosyal yaşamdaki gelenek ve görenekleri, türküleri, oyunları, çalgıları, kıvrak ezgileri ve yöre mutfağı ile Teke Yöresi Kültürü’nü birçok yönüyle yansıtmaktadır.
Ortaklaşa hazırlanan bayram yemekleri, kalıplaşmış bayramlaşma gelenekleri; Teke Katımı ve Yünüm Törenleri, Bağbozumu, Hıdırellez törenleri, kış günlerinin vazgeçilmez eğlence törenlerinden Yaren ve Ziyafet Geceleri, Kütük Atma ve Maşala Törenleri Teke Yöresi’ne has özelliklerle biçimlenmiştir.
Burdur’da Teke Yöresi müzik ve halk kültürü bağlamında; “Boğaz Havası, Teke Zortlaması, Serenler, Avşar Zeybeği, Hegit/Egit veya Kabak Kemane, Üçtelli (Cura), Sipsi, Kaval veya Çamdüdüğü” gibi icra unsurlarıyla dikkat çeker.
Teke Yöresi Kültürü’nün özelliklerini yansıtan Burdur, türkü ve oyun havalarıyla tanınır. Teke türküsü çalınıp söylenmeden bir düğün veya eğlence düşünülemez. Teke müziği, sadece bu yörede yaygın şekilde görülen, yaşatılan ve kuşaktan kuşağa taşınan bir halk müziği türüdür. Burdur, en ağır zeybeklerden, en hızlı zeybeklere ve oyunlara kadar çok çeşitli oyun ve oyun havalarının görüldüğü Teke Yöresinin merkezdir.