Karamanlı ve çevresinde ortaya çıkan buluntulara bakılırsa bölge M.Ö. 800’lü yıllara kadar uzanan bir yerleşim yeridir. Karamanlı 1071 Malazgirt Zaferi’nin hemen ardından Türk Beylerinin hakimiyetine girmiştir.
Bölgedeki ilk idari yapılar Selçuklular Dönemi’nde kurulmuştur. 1282 yıllarında Karamanoğulları Beyliği idaresine geçen bölge, 1470’ten itibaren Osmanlı Devletine katılmıştır. Osmanlı Devleti tarafından dağıtılan Karamanoğullarının bir kısmı bu bölgeye yerleştirilmiştir.
Bu şekilde bölgeye yerleşen kişilerin adları bugün bu yörenin mahalle adları olarak halen yaşamaktadır. Karamanlı’da 1911 yılında belediye kurulmuştur. 1987’de çıkartılan kanunla ilçe haline getirilmiştir. Güncel nüfusu 8268’dir.
Karamanlı’da tarım ve hayvancılık ön plandadır. Coğrafi işaret almış tescilli ürünleri olan Karamanlı Cevizi, Karamanlı Rezenesi, Karamanlı Kişnişi meşhurdur. Bölgede yetişen Karamanlı Soğanı, lavanta, ölmez otu, adaçayı, çörek otu ve kekik de yaygın olarak kullanılır.
Bunun yanında mermer ocakları da dikkat çekmektedir. Dağları, yaylaları ve akarsuları ile bereketli bir araziye sahiptir. Karataş Gölü, Karamanlı Barajı diğer doğal güzellikleridir.
Şifalı suyu ile 1807’den beri hizmet veren Demiroluk Çeşmesi ilçenin değerlerinden biridir.