Gölhisar

Gölhisar antik çağlardan bu yana bölgenin gözde yerleşim yerlerinden biridir. Verimli toprakları, iklimi ve akarsuları ile her dönem insanları kendine çekmeyi başarmıştır. Son yıllarda yapılan kazılarla ortaya çıkan Kibyra Antik Kenti ihtişamlı bir sosyal hayatı yansıtmaktadır. Kalabalık ve seçkin bir nüfusun yaşadığı anlaşılan Kibyra’da 11 bin izleyici kapasiteli Kibyra Stadion’u, Bazilika, Yukarı ve Aşağı Agora, Roma Hamamı, Gymnasion, Tiyatro ve 3600 kişilik Odeion (Müzikevi) gibi temel sosyal yapıların yanında çok sayıda başka şehir yapıları da yer almaktadır.

2006 yılında Burdur Müzesi başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları, günümüzde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru başkanlığındaki ekip tarafından yürütülmektedir. Kibyra Antik Kenti’nde bulunan anıt yapılar genel olarak Roma Dönemi’ni yansıtmaktadır. Odeion’un sahne zeminindeki Medusa figürü ve ön kısmındaki mozaikler bozulmadan günümüze ulaşmıştır.

Gölhisar

Gölhisar 1071 Malazgirt Zaferi’nden hemen sonra Türk boylarına açılmıştır. Daha sonra Hamitoğulları Beyliği bölgede egemen olmuştur. 1391 yılında Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Gelişmiş bir şehir kültürüne sahip olan Gölhisar, Osmanlı döneminde özellikle el sanatları, halı ve kilimleri ile ün yapmıştır. İbecik kumaşı ve bununla yapılan oyuncak bebekler bölgeye özgü hediyelik eşya olarak rağbet görmektedir. Gölhisar, idari olarak 1953’te ilçe yapılmıştır. Güncel nüfusu 23064’tür.

Gölhisar zengin tarihi yanında verimli toprakları ve su kaynakları ile de öne çıkmaktadır. Seracılık ve teknolojik tarım oldukça yaygındır. Bunun yanında hayvancılık da önemli bir geçim kaynağıdır.

Gölhisar ve çevresinde bulunan birbirinden güzel konaklama tesisler yıl boyu ziyaretçilerine hizmet vermektedir.

Keşfet

Beyaz, mavi ve yeşilin bir arada bulunduğu yeryüzü cenneti

İlçeler

Yeni yerler keşfetmek için harika fırsatlar sunan Burdur'un her köşesinde ayrı bir güzellik var.

TOP