- Ana Sayfa
- Burdur
- Keşfet
- Galeri
Verimli toprakları, elverişli iklimi, temiz su kaynakları,geniş yaylaları ve ovaları ile Burdur, tarihten ve doğadan gelen zenginliğin aynası olarak güneşin, suyun ve toprağın muhteşem birlikteliğini çiftçinin emeği ve alın teriyle buluşturmaya devam ediyor.
Son yıllarda tarım ve hayvancılık alanında yapılan yatırımlarla çehresi değişen Burdur, uygulanan kararlı politikalar, destekleme ve hibelerle tarım alanında bölgenin parlayan yıldızı haline gelmiştir.
Burdur Nüfusunun üçte ikisi tarım ve hayvancılık alanında faaliyet göstermektedir.
Küçük aile işletmeciliği ile başlayan Burdur hayvancılık sektörü, bugün itibariyle 214 bin büyükbaş ve 365 bin küçükbaş hayvan sayısına ulaşmış, modern ve teknolojik çiftlikleriyle büyük bir dönüşüm başlatmıştır.
Ekonomisinin %40’ı süt üretimine dayalı olan Burdur, % 99’u kültür ırkı büyükbaş hayvan varlığı ve günlük bin tonun üzerinde çiğ süt üretimi ile bu alanda önemli pay sahibidir. Teke Yöresinin Başkenti olarak anılan Burdur, son 8 yılda 365 bin küçükbaş hayvan varlığına ulaşarak yükselişini sürdürürken, aynı zamanda bölgeye has Honamlı ırkı ile dünya çapında et ve süt üretimi alanında verimi yüksek küçükbaş ırkına sahip olmanın da gururunu yaşamaktadır.
Hayvancılık alanında ön planda olmanın yanı sıra tarımının çeşitlendirilmesi noktasında da önemli yol kat eden Burdur’da bitkisel üretimin büyük kısmını tarla bitkileri oluşturmaktadır. Hububat ve yem bitkileri üretimde ön sırada yer almakta olup, bunu endüstri bitkileri takip etmektedir.
Altınyayla İlçesinde yapılan kültür mantarı üretimi ülke üretiminin % 5’ini karşılamakta olup 4. sıradadır. Tefenni, Karamanlı bölgesinde yapılan rezene üretimi ülke üretiminin % 75’ini karşılamakta olup 1. sırada, Anason üretimi % 18’ini karşılamakta olup 1. sırada, Haşhaş üretimi % 6’sını karşılamakta olup 5. sıradadır.
Hayvancılık alanında ön planda olmanın yanı sıra tarımının çeşitlendirilmesi noktasında da önemli yol kat eden Burdur’da bitkisel üretimin büyük kısmını tarla bitkileri oluşturmaktadır. Hububat ve yem bitkileri üretimde ön sırada yer almakta olup, bunu endüstri bitkileri takip etmektedir.
Ülke üretiminin % 4’ünü kapsayan İnsuyu bölgesi taze fasulye üretimi, Türkiye üretiminde 8. Sırada yer almaktadır. Hasat dönemindeki pazar payının dörtte bir fasulye ihtiyacı ise yine bu bölgeden karşılanmaktadır.
Altınyayla İlçesinde yapılan kültür mantarı üretimi ülke üretiminin % 5’ini karşılamakta olup 4. sıradadır. Tefenni, Karamanlı bölgesinde yapılan rezene üretimi ülke üretiminin % 75’ini karşılamakta olup 1. sırada, Anason üretimi % 18’ini karşılamakta olup 1. sırada, Haşhaş üretimi % 6’sını karşılamakta olup 5. sıradadır.
Bucak İlçemizin dağlarından toplanan yine Coğrafi Tescilli Bucak Sahlebi, Bucaklı tüccarlar tarafından Türkiye pazarlarında değerlendirilmekte ve bu da Türkiye tüketiminin yaklaşık % 80’ini oluşturmaktadır.
Yine Burdur’un coğrafi tescilli ürününden biri olan ceviz ezmesinin hammaddesi cevizin de 37 bin dekar üretim alanı il sınırlarında bulunmaktadır. Üzüm üretimine yönelik bağ alanları 28 bin dekar alanı kapsamakta olup, bunun üçte biri Yeşilova İlçesinde yer almaktadır. Aynı zamanda Burdur Dimridi, kendine has kokusu ve aromasıyla İlimizde yetiştirilen yerel çeşitlerden biridir.
Tarımsal üretim sürecini ve çiftçiyi doğru kanalla teknolojiye entegre eden Burdur, örgütlenen çiftçi yapısı ve birlikte hareket edebilen üretici kitlesinin varlığıyla il genelinde 255 tarımsal kalkınma ve sulama kooperatifi ile her 1.000 nüfusa 1 kooperatif ile örnek bir yapı teşkil etmektedir.
Tarım ve Hayvancılık Şehri Burdur olarak, üreten Türkiye’ye önemli katkılar ve örnek uygulamalar sunulmaya çalışılan tarım sektöründe son yıllarda tüm dünyanın gözdesi olan tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda önemli çalışmalar yapılmaktadır.
Kurulduğu günden itibaren Burdur'a değer katmaya devam eden Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile yapılan işbirliği kapsamında kurulan Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi, yaptığı çalışmalarla bölge halkına hizmet etmeye devam ediyor. Üretimine başlanan pastörize inek sütü, yoğurt ve peynir ile manda sütü, manda yoğurdu ve manda kaymağı ürünlerinin MAKÜ Çiftliği markası ile satışa sunulmuştur. Sektöre öncülük edecek diğer yeni ürünlerin üretimiyle de Burdur ekonomisinin gücüne güç katması hedeflenmektedir.
Tarım ve hayvancılık alanında çıtayı her geçen gün daha da yükselten Burdur, yeniliklere açık nitelikli üretici yapısı, üretmenin verdiği mutluluğun bilincinde olan kararlı çiftçilerine verdiği desteklerle hem ülkemizde hem de bölgesinde başarılarına yenilerini eklemeye devam etmektedir.
Bu destekler kapsamında; 2020 yılı üretim sezonu için; 93 Milyon TL Süt desteklemesi, 14 Milyon TL Yem Bitkileri, 30 Milyon TL Mazot-Gübre, 2 Milyon TL Su Ürünleri başta olmak üzere diğer destekleme kalemleri de dahi toplam 173 Milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır.
Alabalık üretiminde öncü illerden olan İlimizde 57 tesiste üretilen 2.588.543 kg alabalığa destekleme ödemesi yapılmıştır.
Daha hızlı, verimli ve sürdürülebilir üretimi göz önünde bulunduran Burdur, doğa ve toprakla barışık projeleri ve modern üretim teknikleriyle yeni yatırımcılarını bekliyor.
Toprağa saygılı, sağlıklı ve geleceğe umutla bakan bir toplum için çalışan Burdur’da şimdi Tarım ve hayvancılık zamanı...