Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Burdur Şiş Köfte çok eski yıllardan beri sadece Burdur ilinde yapılan ve Burdur’a ait özgün bir et yiyeceğidir. Burdur Şiş Köfte’nin önemli özelliği, köfte yapımında kullanılan etin, dağlarda yetiştirilen ve sadece kekik, çalı gibi dağ bitkileri yiyerek beslenen keçi etinden yapılıyor olması ve yine beyaz buğday unundan yapılan ince pide ile servis edilmesidir. Ancak zaman içerisinde keçi yetiştiriciliğinin azalması, beslenme, damak tadı ve besin kaynakları konusunda yaşanan "doğal sosyokültürel" değişim etkileri, Burdur Şiş Köftesi’ne de yansımıştır. Burdur Şiş Köftesi’nde, keçinin kaburga eti kullanılabileceği gibi sığırın kaburga eti de kullanılabilir.
Burdur Şiş Köftenin diğer köftelerden ayırt edilen en önemli özelliği keçi veya sığırın kaburga et kıymasından yapılması, lezzetli ve hazmı kolay bir yemek olmasıdır. Burdur Şiş Köftesi’nin içerisine herhangi bir sakatat, içyağı, beyaz et, soğan, biber, salça, ekmek kurusu doğal ya da suni sebze ve baharat tarzı hiçbir katkı maddesi konulmaz. Ayrıca üretim tekniği ve ustalıkta ürüne önemli ölçüde farklılık katmaktadır.
- Burdur Şiş Köftenin Sunumu:
- Tercihen porselen tabak kullanılır.
- Pideler keskin bir bıçak ile parçalanır. Büyük parça tabağın alt kısmına serilir.
- Pişen Burdur Şiş Köfte tabaktaki pidenin üzerine sıyrılır. Burdur Şiş köftenin üzeri yağlı pide parçaları ile örtülür.
- Tabağın kenarı; yine aynı ocakta közlenmiş yeşil biber konarak servis edilir.
- Burdur Şiş Köfte ile ikram edilen ve yemeğin bir parçası olan “salata tabağı veya yeşillik tabağına” ise mevsimine göre taze soğan, kıyılmış kuru soğan, tercihen kabukları soyulmuş ve doğranmış domates, kıyılmış marul, maydanoz v.b. salata malzemelerinden biri veya bir kaçı limonla birlikte konularak ikram edilir.
Bunun yanında geleneksel olarak Burdur Şiş Köfte’nin ardından verilen “Kaymaklı Tel Kadayıf” tatlısı da yemeği tamamlayıcı özellik taşır.